Om du enbart ska komma ihåg 5 saker, så är det:
- Ät färsk frukt och/eller färskpressad juice på fastande mage
- Ät mycket mat med hög vattenhalt – färsk frukt och färska grönsaker.
- Ät rätt kombinerad mat.
- Undvik i möjligaste mån animaliska produkter och … framför allt processad mat.
- Undvik mjölkprodukter.
Varm hälsning om fortsatt fokus. Ring om du behöver …
Maud
Matsmältningen
Normalt ska maten lämna magsäcken på mellan 2 och 4 tim, men i fel
kombinerad form kan den ligga kvar upp till 8 tim – innan den till slut tvingas
ned i tunntarmen. Jäsningen som sker är bl.a. den som skapar illaluktande
toalettbesök.
När vi äter kött med grönsaker (protein+grönsak) uppstår inte problemet,
grönsaker påverkas inte av vilket enzym som bryter ned dem. De anpassar sig
efter övrigt innehåll i magsäcken. Den smälts nu av saltsyra.
Om kombinationen hade varit potatis med grönsaker hade de smälts ned av en
basisk magsaft! Så fungerar vår finurliga kropp.
RECEPT
Ugnsraggmunk – 4 port
3 ägg KRAVmärkta
3 dl mjölk eller havremjölk/sojamjölk
1 dl vatten
1,5 dl vetemjöl
6-8 medelstora potatisar
1 pkt fetaost
rapsolja till ugnsformen
2 tsk salt
ev. svartpeppar efter smak
TILLAGNING
Sätt ugnen på 250 grader. Smörj en liten långpanna eller ugnsfast form lagom
för 4-6 personer med rapsoljan.
Vispa samman ägg, 1 dl av mjölken, vattnet, och 2 tsk salt och ev ett par varv med svartpepparkvarnen
Tillsätt vetemjölet och vispa allting slätt.
Rör ner resterande mängd mjölk.
Skala potatisen och riv den grovt, blanda ner i smeten.
Häll smeten i långpannan/ugnsformen.
Skär fetaosten i bitar eller smula sönder den grovt och fördela jämt i formen.
Grädda din ugnsraggmunk i mitten av ugnen tills den fått fin färg, ca 30-40
minuter. Servera gärna gärna med lingon och fräsch råkostsallad till är väl nästan
obligatoriskt!