i köket

Förväxla inte bikarbonat och bakpulver!

Bikarbonat är 100% ren natriumbikarbonat. Bakpulver däremot, är en blandning av bikarbonat och olika sura ingredienser. Använd bikarbonat i ett av följande recept och uppnå en resultat du inte trodde var möjligt!

Alla föredrar ”fluffiga” omeletter – så pröva det här knepet och få beröm för din matlagningskonst! Tillsätt en nypa bikarbonat för 3 ägg, vispa upp och laga till som vanligt.

Du kan göra samma sak med potatismoset. Tillsätt en nypa bikarbonat ungefär halvvägs under tillagningen så blir potatismoset det vitaste och fluffigaste du någonsin skådat.

grönsakerVAR SNÄLL MOT DINA GRÖNSAKER

Om du oroar dig för att rester av pesticider och konserveringsmedel finns kvar på frukt och grönsaker, ska du göra så här: fukta händerna och strö på lite bikarbonat och gnugga frukten och grönsakerna. Kemikalierna neutraliseras och kan lätt sköljas bort.

Bikarbonat framhäver grönsakernas goda smak! Tillsätt 1/2 tsk i kokvattnet – smaken kommer fram och grönsakerna behåller sin fasta konsistens. Tillsätt en tsk i kastrullen med blomkål för att bjuda familjen på en knaprig, vit och luktfri blomkål till allas förtjusning.

Bli kvitt gaserna i bruna bönor genom att tillsätta en nypa bikarbonat i kokvattnet. Tillsätt en tsk bikarbonat i vattnet när du lägger bönorna i blöt. De blir mer lättsmälta och gasen försvinner. Dessutom blir de fortare mjuka.

SYRLIGA RABARBER

När du gör rabarberkräm behöver du mycket mindre socker om du lägger rabarbern i blöt med en nypa bikarbonat innan den kokas. Släng vattnet som blivit svart och häll på rent vatten och tillaga som vanligt. Du behöver inget extra socker eftersom bikarbonaten har neutraliserat syran.

Gör samma sak med ananas eller annan syrlig frukt, särskilt om frukten inte är riktigt mogen. En lätt pudring med bikarbonat gör underverk!

grapeÄter du grapefrukt till frukost? I så fall kan du strö en aning bikarbonat över det skivade fruktköttet för att bli kvitt den lite beska smaken. Dessutom behöver du inte söta grapefrukten så mycket.

Om du inte gillar den lite syrliga smaken i tomatsås, kan du tillsätta en nypa bikarbonat. Bikarbonaten neutraliserar tomaternas syra, utan att påverka den goda smaken. Ett knep som personer som lätt drabbas av halsbränna kommer att tacka dig för!

Smakar salladsdressingen för mycket vinäger? Eller har du tagit för mycket vinäger i ett recept? Med hjälp av lite bikarbonat tar du bort den syrliga smaken. Dutta i lite bikarbonat tills dina smaklökar blir nöjda!

Iste är en härligt uppfriskande dryck varma sommardagar. Men den beska smaken av te tar ibland överhanden. Tillsätt en tsk bikarbonat för 2 liter te strax innan du häller upp det i en tillbringare så gör ingen en grimas när de dricker!

Var snäll mot köttet

För att förbereda en kyckling som kommer direkt från hönsgården innan den tillagas, kan du lägga en tesked bikarbonat i det kokande vattnet. Fjädrarna blir lätta att plocka bort och köttet blir vitt och rent.

Ingen tycker om de slippriga resterna man hanterar när man gör en färs till fylld kyckling. Skölj kycklingen i en balja med varmt vatten tillsatt med en nypa bikarbonat. Det löser problemet och lukten försvinner i ett nafs. Om du vill möra köttet gnider du kycklingens insida innan tillagningen.

vildsvinNär man tillagar vilt – i synnerhet vildsvin – kan man enkelt få bort jordsmaken genom att tillsätta ungefär en tsk bikarbonat i vattnet man använder för att göra rent köttet.

Är köttet lite hårt och segt? Enligt många afrikaner är den här mörningstekniken oslagbar! Gnid in köttet med bikarbonat 2 timmar innan det tillagas. Smaken förändras inte, men köttet blir mört och lossnar lätt från benen.

En god sås av köttsky kan ibland var lite knepigt. Om såsen skär sig ”dutta” en liten nypa bikarbonat i pannan. På några sekunder blir såsen åter jämn och återfår sin goda smak.

Händer det att mjölken blir grynig när du gör potatisgratäng? Prova att strö lite bikarbonat mellan lagren av potatis och tillaga sedan som vanligt. Men du behöver inte salta på potatisen. På det här sättet slipper du den lite sura smaken av ystad mjölk.

När du kokar upp mjölk kan du använda samma knep. Tillsätt en aning bikarbonat i kastrullen så ystar sig inte mjölken (men värm inte mjölken på för hög värme och se upp så att den inte bränns vid!)

Bakverk som får det att vattnas i munnen

Hur får man chokladtårtan att se ännu läckrare ut? Du ger tårtan ett mörkare och mer ”chokladigt” utseende genom att tillsätta 1 tsk bikarbonat i mjölet innan du blandar det med övriga ingredienser.

För att glasyren ska bli glansig och inte spricka, kan du tillsätta en halv tsk bikarbonat. Glasyren breder ut sig som smör!

Till sommarens frukt- och bärtårtor använder man ofta syrlig frukt som hallon och svarta vinbär. Strö lite bikarbonat över bären i en skål och rör om försiktigt. Vänta några minuter innan du tillsätter socker. Du behöver mycket mindre än vanligt!

lir fräscha och luktfria! Glöm inte att skölja ur dem innan de tas i bruk nästa gång.

Om din kaffekokare ser ofräsch ut hur ofta du än rengör den, låter du en liter vatten blandat med en fjärdedels kopp bikarbonat rinna igenom den. Kaffekokaren blir ren ända ut i hörnen. Både plastdetaljerna och glaskannan blir som nya.

Melittakokare behöver då och då rengöras grundligt. Följ rådet ovan och blöt därefter filterhållaren och strö i bikarbonat. Låt verka i 10 minuter innan du borstar rent alla springor och hörn med en tandborste. Resultatet blir strålande!

Om dina koppar fått envisa fläckar av kaffe och te kan du först med fingrarna gnugga dem med en pasta av bikarbonat och vatten. Upprepa sedan proceduren med hjälp av en fuktad trasa.

Ta bort tefläckar på tekoppar eller liknande behållare av plast. Fyll diskhon till hälften med varmt vatten. Lös upp en halv kopp bikarbonat i vattnet. Låt kopparna ligga i ungefär en halvtimme innan du sköljer dem.

Rengör kaffekannor av glas eller rostfritt stål (inte aluminium) i en bikarbonatlösning (3 msk bikarbonat till 1 liter vatten).

Rengör keramik och lerkärl i 1 liter vatten tillsatt med 1 tsk bikarbonat. Koka upp vattnet, stäng av plattan. Låt stå en halvtimme och skölj sedan noga.

Fräscha upp matberedaren! Häll i en halv kopp bikarbonat och två koppar varmt vatten och kör apparaten i 2 minuter för att ta bort matrester som sitter fast.

För att undvika mineralavlagringar och rost i elektriska vattenkokare kan du följa det här rådet. Fyll kannan med vatten och tillsätt två msk bikarbonat samt saften av en halv citron. Koka upp blandningen flera gånger. Låt kannan svalna i 1 minut mellan gångerna. Skölj noga innan du använder kokaren igen.

Rengör diskhoar av rostfritt stål. En pasta av flytande diskmedel och rikligt med bikarbonat tar bort de bruna fläckarna!

Fräscha kökshanddukar. Lägg ut handdukarna på en plan yta efter användning, dutta på lite bikarbonat och skaka dem innan du hänger upp dem på tork.

Håll dina kökshanddukar fina och fräscha genom att lägga små tygpåsar med bikarbonat längst inne i lådan där du bevarar dem. Gör samma sak i lådan där du har gamla recept så undviker du att de luktar unket. För att ge dem en speciell doft, kan du blanda i några droppar eterisk olja (ros, citron eller lavendel t.ex.) i bikarbonaten innan du tillsluter påsen.

Lägg tvättsvampar och trasor i en svag lösning av bikarbonat och varmt vatten i 10 minuter om dagen för att ta bort dålig lukt och fräscha upp dem. Vrid ur dem och lägg dem på sin vanliga plats och njut av fräschören nästa gång du använder dem.

spishäll-rengöraEn ren och fin spis

Brännarna på gasspisar täpps ibland igen av matrester. Rengör brännarna genom att kort koka dem i en stark lösning av vatten och bikarbonat.

Hur rengör man en spishäll som är ingrodd med stänk från matlagningen? Blöt först ytan med vatten och strö sedan över bikarbonat. Vänta några minuter och torka av med en fuktig tvättsvamp. Upprepa om det behövs. Spishällen blir skinande ren, utan du behöver gnugga och riskera att repa den.

Har spishällen blivit fet av stekt mat? Gör en lösning av vit vinäger och bikarbonat (ta tillräckligt med vinäger så att lösningen blir lättflytande och torka av hällen ordentligt med en trasa indränkt med lösningen.)

Är spiskåpans filter smutsiga? Lägg dem i vatten och strö över rejält med bikarbonat. Fettresterna lossnar från filtren och flyter upp till ytan.

en ren och fin ugn

Strö bikarbonat på ugnsbottnen för att ta bort lukten av brända matrester. Allt spill i ugnen kan rengöras med en näve bikarbonat när ugnen svalnat. För själva rengöringen kan du använda en spatel för att skrapa bort resterna på ugnsbottnen. Du kommer häpna över hur lätt det går.

Om du spillt mycket sås eller liknande på ett visst område, strö över riktligt med bikarbonat så snabbt som möjligt och vänta sedan en stund. Torka sedan bort det med varm tvållösning.

För att göra en grundlig rengöring kan du sätta in en kopp med ammoniak i avstängd ugn och låta stå över natten. Nästa morgon tar du bort ammoniaken och strör bikarbonat på ugnens alla ytor. Använd fuktat hushållspapper för att ta bort smutsen.

För att rengöra en mycket smutsig ugnslucka, strö en ordentlig dos bikarbonat på luckans ytor och täck med fuktade papperservetter. Vänta en halvtimme innan du tar bort dem, torka rent med en tvättsvamp.

Kastruller och stekpannor

stekpanna-gjutjärn-användMatrester som bränt fast i stekpannor kan vara nästan omöjliga att få bort! Fyll pannan med 3 cm vatten, koka upp, stäng av plattan och häll i en kopp bikarbonat och låt stå under natten. Ta försiktig bort resterna med en spatel nästa morgon.

Teflonstekpannor repas lätt med frätande rengöringsmedel och diskborste. Använd i stället en pasta av bikarbonat och vatten och gnugga försiktigt pannan med en mjuk tvättsvamp. Bikarbonaten suger upp allt fett. Innan du sätter in pannan i skåpet igen kan du smörja med lite olivolja eller liknande.

För inbränt fett kan du också prova att värma 2 cm vatten tillsatt med några tsk bikarbonat i pannan. För att rengöringseffekten ska bli ännu effektivare kan du pressa lite citronsaft i vattnet.

För en grundlig rengöring av eldfasta fat, gör så här: strö generöst med bikarbonat i fatet. Gör sen en blandning av 3/4 kopp hett vatten och en 1/4 kopp vit vinäger som hälls över pulvret. Skummet suger upp fettet och de fastbrända matresterna.

Även den smutsigaste långpanna blir skinande ren om du följer det här rådet: lös upp ungefär en 1/4 kopp bikarbonat i varmt vatten i ett stort kokkärl. Placera långpannan i lösningen och koka i ca 3 minuter. Låt vattnet svalna och skrubba sedan långpannan. Den blir som ny! Om långpannan är för stor för att rymmas i ett kokkärl kan du strö ett 1 cm tjockt lager i pannans botten och hälla över lite av det heta vattnet. Vänta 1 minut, strö sedan i ännu mer bikarbonat och vatten i pannan. Upprepa proceduren så många gånger som det behövs och skrubba sedan pannan ren med en skurborste.

Om dina kopparkärl förlorat sin glans kan du täcka dem med bikarbonat i hälla på vinäger. Låt verka i ca 20 minuter och skrubba kärlen men en halv citron innan du sköljer dem rena.

Skydda din frityrpanna från repor genom att rengöra den med en tjock blandning av bikarbonat och hett vatten. Bikarbonaten rengör utan att repa och lukten av gammal olja försvinner.

Har du en smörgåsgrill vet du hur svårt det kan vara att få den ren! Häll vatten på grillplattorna, strö över bikarbonat och skrubba med en mjuk tandborste. Upprepa om det behövs. Rengör plattorna med en våt tvättsvamp innan du torkar dem.

Har det hänt att du bränt fast smörgåsplast på brödrosten? För att få bort smält plast gör du så här: Fukta en trasa och doppa den i en skål med bikarbonat. Rengör brödrosten med trasan. Bikarbonatens milt slipande effekt rengör brödrosten utan att repa den.

Mikro-magi

Håll din mikrovågsugn skinande blank med en kopp vatten som du kokar i ugnen tillsammans med 2 tsk bikarbonat i 3 minuter. Imman på ugnens väggar torkas enkelt bort tillsammans medsmutsen som den sugit åt sig.

På samma sätt som du håller dålig lukt borta från kylen genom att ställa in en burk bikarbonat, kan du bevara en fräsch lukt i mikrovågsugnen. Glöm inte att ta bort burken när du använder ugnen!

Bland några tsk bikarbonat med vatten i en mikrovågssäker kopp. Koka upp blandningen i mikron några minuter. Ugnens insidor blir immiga och kan enkelt torkas rena med hushållspapper eller disktrasa. Dessutom försvinner samtidigt eventuellt dålig lukt.

En fräsch sophink

sophinkDu kan minska eller helt eliminera lukt från kökets sophink genom att täcka hinkens botten med bikarbonat innan du sätter i en ny soppåse. Om du slänger fisk- eller skaldjursrester i hinken bör du även hälla i lite bikarbonat i påsen så undviker du att soporna luktar i väntan på att kastas.

Strö bikarbonat i botten på plast- eller papperspåsar för att minska risken för dålig lukt. Prova också att lägga tillknycklat tidningspapper som du strött bikarbonat på i soppåsens botten för att absorbera lukt och fukt.

Sätt en låda med bikarbonat utan lock under diskbänken för att hålla dålig lukt borta från denna del av köket där otrevlig lukt lätt uppstår.

Unken lukt i matlådor sköljs enkelt bort med varmt vatten och bikarbonat. Om lukten sitter i, låt behållaren stå med lösningen under natten.

Bevara dina köksmoppar rena och fräscha genom att regelbundet lägga dem i blöt i en stark lösning av bikarbonat och vatten. Mopparna blir inte bara rena, lukten av damm försvinner samtidigt.

Kökssvampar med stål upp på ena sidan är nästan omöjliga att göra rena när de blivit smutsiga. Häll rikligt med bikarbonat i en bunke. När du använt svampen, vrid ur den och bevara den i bunken. Rosten hålls borta och svampen redo att skrubba rent igen!

När du diskar porslin som inte tål maskindisk kan du hälla i lite bikarbonat i diskvattnet för att skydda dina händer.

En låda eller bunke med bikarbonat kan tjäna flera ändamål: i kylen eller under diskbänken för att ta bort dålig lukt och därefter för att rengöra och polera. Kontrollera att bikarbonaten inte blivit för gammal genom att hälla på några droppar vinäger. Bubblar bikarbonaten är den fortfarande effektiv.

Om köksgolvet har fått märken av barnens skor kan du prova det här tipset. Strö bikarbonat över märkena och torka av med en varm, fuktad trasa. Bikarbonat kan användas på de flesta golvbeläggningar, men för att var på säkra sidan är det bäst att göra en test i ett hörn av köket först.

skärbräda-träAnvänd bikarbonat för att rengöra dina skärbrädor av trä. Skrubba med en borste och skölj med varmt vatten. Bikarbonaten suger åt sig smutsen men skadar inte träet. Salt är ett annat bra icke-kemiskt desinfektionsmedel. Dessutom tar det fram brädans naturliga oljor. Du kan också använda salt för att fräscha upp plastskärbrädor som blivit feta och kladdiga.

Luktar det lök eller vitlök om dina händer? Gnid in dem med lite bikarbonat när du skurit lök eller vitlök och skölj med kallt vatten. Lukten försvinner omedelbart! Strö bikarbonat på dina skärbrädor för att ta bort löklukten.

Du kan ge kopparföremål en gammaldags lyster genom att gnida in dem med en blandning av bikarbonat och varmt vatten som du hällt upp på en sprayflaska. Gnid in dem med blandningen och torka av. Gör om det flera dagar i följd. Blandningen ska vara ganska stark, kopparn får en lyster som om den vore 10 – 15 år äldre än den är.

Polera rostfritt stål och krom med en fuktig trasa och bikarbonat för att ge ytan ny lyster. Skölj och torka. Polera i det rostfria stålets åderriktning.

Bikarbonat-den-fantastiska… ur  ”Den fantastiska bikarbonatet”. Efter lång forskning har nu naturmedicinförfattaren Amélie LAIGNEAU samlat över 300 fantastiska botemedel, recept och tips hur man använder bikarbonat för både hemmet och hälsan. Står också att bikarbonat är ett alternativ till toxiska och starka kemikalier som är mångsidig, effektiv och 100% ren. Att t.om. de gamla grekerna använde bikarbonat. 189 kr kostar den. Boken kan bara beställas på adressen Willow Tree Press. Dept B 103. Box 4194, 422 04 Hisings Backa