skönhetstips med bikarbonat


   • läs om viktMinskning
    snabb, enkel och hållbar


   • Kroppsskrubb   
     Blanda 1,5 del bikarbonat till 1 del vatten. Gnid pastan på alla områden av huden som känns torr och sträv såsom knän, armbågar, fötter och händer. Din hud känns mjuk och fräsch.

Ansiktsspray   Fyll en 100 ml sprayflaska med vatten och en halv tesked bikarbonat. Spraya lite i ansiktet på morgon. Tvätta/massera några minuter – och huden blir lenare och får mer lyster.

Munsköljning   1 kryddmått bikarbonat och 1 matsked vatten och skölj 1-2 minuter. Polera tänderna rena med tandborsten.

Tandblekning/munvatten    Bleka dina tänder med en blandning av bikarbonat och vatten. Borsta tänderna med denna blandning för att ta bort fläckar från tänderna och lysa upp ditt leende. Du kan också gurgla med bikarbonat för att eliminera dålig andedräkt.

Som bad
1 dl till ett halvfyllt badkar. Ett bad i bikarbonat blir som ett egentillverkat koldioxidbad, då vi tar upp en del koldioxid genom huden. Koldioxid verkar genom att:
a) vidga blodkärlen så att cirkulationen till hud och muskler ökar.
b) sänka pH i blodet så att mer syre levereras till vävnaden (Bohr-effekten).

Badbomb    Lägg till en fjärdedels kopp bikarbonat till ett varmt bad. Pulvret kommer att neutralisera kroppens lukt, rensa bort svett och mjuka upp huden. Detta är särskilt bra för hud med utslag, sår eller kliande torra fläckar.

Schampo      Rör ner bikarbonat i ditt vanliga (naturliga) schampo som motsvarar 1/4 av flaskans innehåll och tvätta håret som vanligt, lämna schampot några minuter innan sköljning. Pulvret hjälper till att avlägsna produktrester och hjälper till att skydda håret. Blandningen fungerar även mot mjäll.

Torrschampo    Strö lite bikarbonat i oljiga delar av håret som en torr schampo, om du inte har tid att tvätta med vanligt schampo. Kamma bikarbonat genom ditt hår försiktigt för att undvika klumpar, och om du vill fräscha upp det ännu mer kan du sedan föna med kall luft i flera sekunder.

Nagelpeeling    Skrubba finger-och tånaglar med bikarbonat och vatten med en tandborste. Detta gör dina naglar ljusare och renare samt blir mjuka och smidiga.

Fotbad    Blanda ner 1,5 matsked bikarbonat i en skål med varmt vatten och doppa ner fötterna. Passa på att skrubba bort död hud när du är i farten, då fötterna är mjuka.

… men hur underbart är det ändå inte! Smuts och döda hudceller försvinner  omedelbart. Foten blir snabbt som på en baby – mjuk och ren. Resten av pedicuren går lätt och smärtfritt. Hur mjuk än kroppen blir av bikarbonatet, så torkar den ändå ut huden. Tänk därför på att till föra fett, men inte under 3-stegsmodellens första steg.//Maud

Mot akne    Blanda 1,5 delar bikarbonat med 1 del vatten och smörj in med cirkulära rörelser. På så sätt skrubbar du bort död hud. Bikarbonat och citronjuice fungerar dessutom bra mot finnar om det blandas ihop till en röra och appliceras på det drabbade området.

När du bränt dig i solen    Blanda 2 matskedar bikarbonat i ungefär 1 liter vatten, doppa en trasa i blandningen och applicera där du har bränt dig. Bikarbonatet tar bort lite av hettan och lindrar svedan. Behandlingen förhindrar även fjällning.