vatten

10 skäl att dricka mer vatten.
Det är mycket fokus på att man ska äta rätt men det är minst lika viktigt att du håller koll på att du får i dig tillräckligt med vatten. Många är rädda att vätskan de dricker stannar i kroppen, ger svullnad och påverkar vikten. Det är tvärtom … kroppen släpper inte ifrån sig vätska om risk finns att bli utan.

vatten

1. DIN TRÄNING BLIR BÄTTRE

Att svettas vid fysiskt arbete är nödvändigt för att kyla ner kroppen, men svetten tömmer samtidigt kroppen på vätska. En vätskeförlust på bara 2 procent av kroppsvikten minskar prestationsförmågan med upp till 20 procent.

2. DU SLIPPER HUVUDVÄRK

Har du huvudvärk kan orsaken vara vätskebrist. Är det nödvändigt med smärtstillande medel så drick mycket vatten till. Många smärtstillande tabletter sätter magens slemhinna på hårda prov och då kan huvudvärken förvandlas till magvärk i stället.

3. DU FÅR FÄRRE FÖRKYLNINGAR

Slemhinnor i mun, hals och näsa är välförsedda med antikroppar som bekämpar de virus du andas in eller får i dig via mat och dryck. Får du inte i dig tillräckligt med vätska torkar slemhinnorna ut och blir mottagliga för infektioner som kan orsaka förkylningar, halsfluss och hosta.

4. DU GÅR NER I VIKT

Skickar din mage signaler om hunger kan det lika väl vara törsten som gör sig påmind. Ett glas vatten kan snabbt hjälpa dig att hålla hungerkänslan i schack till nästa måltid. Dessutom släpper inte kroppen vätska om risk finns att bli utan.

5. DU RESER UTAN OBEHAG

Det är inte bara tidsskillnaden som orsakar trötthet och svullna ben under en lång flygresa. Det är också den torra luften i planet som närmast suger vatten ur kroppen så att du torkar ut. Drick ett extra glas vatten innan du går ombord och drick minst ett glas vatten i timmen. Undvik drycker med koffein och alkohol eftersom de är vätskedrivande.

6. DU FÖREBYGGER FÖRSTOPPNING

Vatten hjälper kroppen att utnyttja fibrerna i maten på ett bättre sätt så att du slipper förstoppning. Fibrerna i maten behöver vatten för att fungera i tarmsystemet. En del fibrer löses i vattnet och bildar en geléaktig massa som underlättar matsmältningen. Andra är olösliga men suger ändå vätska till sig när de passerar tjocktarmen.

7. DU FÅR VACKRARE HUD OCH HÅR

Att det finns vatten inuti huden är lika viktigt som all världens lotioner och krämer utanpå. Hudceller som är välfyllda med vatten håller huden mjuk, fuktig och vacker. Under mer krävande fysisk aktivitet stimulerar svetten dessutom oljeproducerande körtlar i hårsäckarna att utsöndra olja och det bidrar till att håret inte torkar ut utan håller kvar fukten.

8. DIN HJÄRNA MÅR TOPPEN

En mycket vanlig orsak till trötthet är vätskebrist. Uttorkningen verkar förödande på din koncentrationsförmåga, koordinationsförmåga och reaktionstid. Känner du dig slö och okoncentrerad så drick ett eller ett par glas vatten – det finns stora chanser att det hjälper.

9. DU FÖREBYGGER NJURSTEN

Genom att öka vätskeintaget förtunnas urinen och motverkar att det bildas saltkristaller som med åren utvecklas till njursten.

10. DU FÅR SNYGGARE MUSKLER

Vatten ger fasta muskler. Muskler består primärt av vatten, inte av protein som många tror. Därför är det viktigt att dricka vatten för att bibehålla fasta muskler.

källa: kosttips.se