Lägre dödlighet om man dricker 3-4 koppar kaffe
Kaffe har, precis som alkohol, på senare år omvärderats radikalt. Tidigare dominerades bedömningen av att koffeinet höjer blodtrycket vilket är en känd riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdomar.
Kaffe motverkar dessutom kroppens upptag av magnesium, ett mineral som många får för lite av. Till det kommer att kaffe pekats ut som en av de stora källorna till akrylamid. Men som så ofta stämde inte kartan med verkligheten.
Stora studier har istället visat på en lägre dödlighet bland dem som dricker 3-4 koppar kaffe om dagen än bland de som dricker mindre. Mekanismen är oklar och den antiinflammatoriska effekten är inte lika stark för koffeinfritt kaffe.
En viktig faktor är enligt flera studier andra växtkemikalier i kaffet som har antiinflammatorisk och antioxidativ verkan och att dessa positiva effekter överväger.
artikel av
HENRIK ENNART
08-13 56 29
henrik.ennart@svd.se
Fler artiklar av skribenten