kokosolja


kokosoljaVisste du att du faktiskt kan gå ner i vikt med kokosolja, efter
som den inte lagras som fett utan tas upp av levern och omvandlas till energi? Dock inte under Steg 1 i viktminskningsprogrammet, det får vänta till du är i Steg 2 – och då kan det bli ett riktigt bra tillskott. Du kan komma långt i din viktminskning med kokos och annat, men för att bli av med problemfettet behöver du detta viktminskningsprogram.

Kokosoljan är nyttig av flera skäl. Dess mättade fett har kortare kedjor (är halvfast eller flytande vid rumstemperatur) som är lätta för kroppens celler att absorbera och smälta utan enzymer. Den tillför snabb och bra energi till cellerna, vilket är bra för sköldkörteln och kroppens energiomsättning. Dessutom lagras dessa fettsyror inte som kroppsfett. Kokosoljan hjälper dig att gå ned i vikt och behålla hälsan på ett sätt som inget annat fett kan göra. Orsaken till detta faktum är återigen de hälsosamma medellånga fettsyrorna. De cirkulerar inte i blodbanorna som andra fetter gör utan går direkt till levern, där de omedelbart omvandlas till energi. Kroppen använder kokosoljan till att producera energi i stället för att lagra den som kroppsfett.

En 55-årig kvinna hade problem med en ökande övervikt som var svår att bli av med och hon hade även oförklarlig smärta i musklerna och lederna. När hon började ta en matsked kokosolja, nästan dagligen gick hon ner fem kilo och upptäckte till sin glädje att även smärtan försvann. Det beror på kokosoljans innehåll av nyttiga fettsyror. Det är viktigt att hålla nere med alla de snabba kolhydraterna vid intag av så mycket kokosolja.

Laurinsyran utgör 45–60 % och den omvandlas i tarmen till monolaurin, vilket skyddar mot virus- och bakterieangrepp. Kokosolja innehåller även kaprylsyra som gynnar tillväxten av goda tarmbakterier och speciellt mjölksyrabakterier (laktobaciller). Kokosolja förbättrar upptaget av fettlösliga vitaminer, mineraler och aminosyror, vilket exempelvis minskar behovet av vitamin E.

Kokosnötsolja och kokosolja är samma sak – köp den kallpressade. Idag har både ICA och Coop oljan i hyllorna. Kokosolja fungerar utmärkt för upphettning eftersom det nästan uteslutande innehåller mättat fett (92 %).

Läs artikel i Aftonbladet. Se tips på olika kokosoljor och några härliga recept – efter artikeln!