… nu kommer vintern och du kan leva på det bunkrade.//Maud
Brännässlan kallas för landbackens motsvarighet till alger. Det är en passande beskrivning, då den innehåller väldigt många nyttiga ämnen för kroppen.
Hos phbalans.se kan du köpa nässlan i pulverform. Återförsäljare i Stockholm är Örtagubben på Odengatan
Innehåller rikligt med klorofyll, kiselsyra, järn, kalcium, folsyra, aminosyror, magnesium, myrsyra, serotonin, acetylkolin, glykocider, flavonider, mangan, steroider, C-vitamin samt B-vitamin.
- har en blodrenande effekt, och är ett allmänt stärkande medel för hela kroppen.
- är mycket basgörande/avsyrande.
- reducerar den kraftigt mensflöde, värk, och motverkar kadmiuminlagring.
- normaliserar thyroideafunktionen samt körtelstorleken.
- stimulerar mjälten till återgående storlek på grund av blodrening.
- motverkar grå starr – håller ögonlinserna rena, motverkar förkalkning i ådrorna.
- ger vitare ögonvitor, stärker hår/hud/ naglar, klaffar/ådror/tarm/bukspottkörtel m.m.
- rengör bindväv och ökar på så viss rörligheten
- stimulerande för hela mag/tarmkanalen till stabilare och jämnare funktion.
Tips
Blanda nässelpulvret med t.ex. grapefruktjuice, som även den är basgörande, eller annan dryck för att dämpa dess framträdande smak. Använd mixer eller shaker för att blanda pulvret på bästa sätt.
Nässelsoppa ala Leif Mannerström – 4 portioner
Nässelsoppan kan serveras med halvpocherat vaktelägg alt hönsägg och färsk rimmad stenbitsrom.
Ingredienser
100 g späda nässelblad
1 dl vatten
1 st fiskbuljongtärning – ta ekologisk buljong
10 st fänkålsfrön
7 dl standardmjölk
1 dl grädde
salt och vitpeppar
1 tsk kallpressad rapsolja
1. Blanchera hastigt nässlorna i saltat vatten ca 20 sekunder. Lägg dem sedan direkt i isvatten.
2. Mixa sedan nässlorna tillsammans med lite vatten till en slät puré.
3. Koka ihop mjölk, grädde, fänkålsfrön och fiskbuljong i en kastrull.
4. Avsluta med att mixa i nässelpurén i mjölken och smaka av med salt och lite kallpressad rapsolja.